Bułeczki z cukinią i kaszą kuskus
Kipi kasza, kipi groch? Tym razem tylko kasza i to wcale nie kipi, bo kuskus wystarczy zalać wrzącą wodą i poczekać kilka minut. Pęczniejące ziarenka świetnie nawilżą ciasto, dlatego przemyciłam je do bułeczek z cukinią.
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 200 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- cukinii - 100 g
- posiekanej papryczki chilli - 1 łyżeczki
- kaszy kuskus + 50 ml wrzącej wody - 0 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kuskus, drożdże, sól, posiekaną w kosteczkę cukinię, posiekane chilli. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kształtne bułeczki i układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut, aż się zarumienią.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.