Bułeczki z brzoskwiniami

Bułeczki z brzoskwiniami

Zdjęcie - Bułeczki z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Osoby, które na co dzień mają problemy z podejmowaniem decyzji latem mają jeszcze bardziej utrudnione zadanie. Wystarczy wybrać się na zakupy do warzywniaka, już nie wiadomo czym się zachwycać i które owoce zabrać do domu.

Jakoś tak się przyjęło, że w sierpniu wszyscy zajadają się jagodami, czereśniami i śliwkami, a przecież do wyboru są też np. soczyste brzoskwinie.

Mam wrażenie, że brzoskwinie za często zjadane są jak przekąska, jak jabłko, a za rzadko wykorzystywane w kuchni.

Postanowiłam to zmienić i upiec z całymi połówkami owoców drożdżowe bułeczki. Idealne na piknik, deser lub śniadanie

Zdjęcie - Bułeczki z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki z brzoskwiniami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 6 Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 300 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 3 brzoskwinie
  • Wierzch:
  • białko
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól.
  2. W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy letnie mleko.
  3. Wlewamy na przemian mleko z masłem do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 5 minut (ręką lub mikserem). Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy.
  5. Po 30 minutach na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie przy pomocy odcisku szklanki. Wykładamy po połówce brzoskwini. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy po bokach białkiem.
  7. Bułeczki pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce i posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów