Bułeczki z brzoskwiniami
Osoby, które na co dzień mają problemy z podejmowaniem decyzji latem mają jeszcze bardziej utrudnione zadanie. Wystarczy wybrać się na zakupy do warzywniaka, już nie wiadomo czym się zachwycać i które owoce zabrać do domu.
Jakoś tak się przyjęło, że w sierpniu wszyscy zajadają się jagodami, czereśniami i śliwkami, a przecież do wyboru są też np. soczyste brzoskwinie.
Mam wrażenie, że brzoskwinie za często zjadane są jak przekąska, jak jabłko, a za rzadko wykorzystywane w kuchni.
Postanowiłam to zmienić i upiec z całymi połówkami owoców drożdżowe bułeczki. Idealne na piknik, deser lub śniadanie
Bułeczki z brzoskwiniami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 6 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 300 ml letniego mleka
- szczypta soli
- 3 brzoskwinie
- Wierzch:
- białko
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól.
- W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy letnie mleko.
- Wlewamy na przemian mleko z masłem do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 5 minut (ręką lub mikserem). Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy.
- Po 30 minutach na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie przy pomocy odcisku szklanki. Wykładamy po połówce brzoskwini. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy po bokach białkiem.
- Bułeczki pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce i posypujemy cukrem pudrem.