Bułeczki z botwinką
Sezon na botwinkę trwa. Oprócz orzeźwiających chłodników, z młodych buraczków można przygotować apetyczne pieczywo.
Do ciasta na puszyste bułeczki dodałam nie tylko podsmażoną botwinkę i posiekany koperek, ale także sok z buraków, który nadał im pięknej barwy. Dzięki temu cieszą nie tylko wyglądem, ale też smakiem. A miłośnikom czosnkowych smaków, polecam do ciasta dodać jeszcze posiekany ząbek czosnku.
Bułeczki z botwinką Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min.
Porcje: 6
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 370 ml soku z buraków
- 200 g botwinki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- łyżka masła
- 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, posiekany koperek i sól.
- Botwinkę myjemy i kroimy w kosteczkę, młode buraczki (jeśli są w pęczku) obieramy i również drobno kroimy.
- Na patelni lub w rondelku topimy masło. Wrzucamy posiekaną botwinkę i smażymy przez kilka minut, następnie zalewamy sokiem z buraków i podgrzewamy, aż płyn będzie letni.
- Ciepły sok burczany z podsmażoną botwinką dodajemy stopniowo do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy je na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blachę. Bułki przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
- Wyrośnięte bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
- Upieczone i ostudzone bułki podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem.
3.1.09