Bułeczki szparagowe
Uwielbiam sprytnie wykorzystywać wiosną szparagi do chrupiących przepisów. Ich kształt idealnie nadaje się do upieczenia paluchów, rogali, czy ozdobienia z wierzchu focacci. Ale równie fajnie sprawdzają się gdy są drobno pokrojone. Dodajemy je wtedy do ciasta, aby stało się bardziej jędrne i elastyczne. A główki zostawiamy do dekoracji. Tak zrobiłam dziś w przypadku delikatnych bułeczek i jestem bardzo zadowolona z efektu!:)
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- drożdże świeże - 12 g
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- cukru - 0,5 łyżeczki
- letniej wody - 320 ml
- szparagów - 5 szt.
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
Przepis:
1. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier i ok. 3-4 łyżki letniej wody. Całość mieszamy i zostawiamy na 5 minut.
Następnie do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, oliwę. Szparagom obcinamy końcówki (wyrzucamy) i kroimy w kostkę. Dodajemy do suchych składników. Główki zostawiamy do dekoracji.
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
4. Ciasto dzielimy na 8 części, skrapiamy dłonie oliwą i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je w odstępach na blasze.
5. Bułeczki dekorujemy z wierzchu główkami szparagów. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
6. Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 17 minut, aż się zarumienią.
Upieczone bułeczki studzimy i podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.