Bułeczki pomarańczowe

Bułeczki pomarańczowe

Zdjęcie - Bułeczki pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powoli zbliżają się święta. Często słucham opowieści starszego pokolenia o tym, jak wielką rolę odgrywały w świętach cytrusy. Pomarańcze, które były dwie czy trzy dekady temu były rzadkim rarytasem, który pojawiał się na wielu stołach tylko raz w roku.

Teraz z cytrusów możemy czerpać co najlepsze, gdyż znajdziemy ja w prawie każdym sklepie. Szczególnie uwielbiane przeze mnie aromatyczne pomarańcze. A zima to taki czas w roku, gdy są najbardziej soczyste. Gdy czuję ich zapach też zwykle przypominają mi święta (podobnie mam z mandarynkami), ale nie z powodu wspomnień o ich niedostatku, ale z powodu nadmiernej ich obecności w moim menu w okresie zimowym.

Zdjęcie - Bułeczki pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie tylko możemy do woli przebierać w cytrusach, ale warto wybrać się przynajmniej raz do roku do specjalistycznych delikatesów, które oferują na przykład wodę z kwiatów pomarańczy. Jest ona niezwykle aromatyczna i starcza na długo, gdyż wystarczy dodać jej odrobinę (dosłownie łyżeczkę), aby nasz bochenek chleba roztaczał niezwykłą woń, przypominającą bergamotkę. Użyłam jej już kiedyś do chałki pomarańczowej, którą przypomniałam sobie robiąc dzisiaj małe, wytrawne, pomarańczowe bułeczki.

Zdjęcie - Bułeczki pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam je szczególnie ze słodkimi dodatkami. Dla mnie połączeniem idealnym jest taka bułeczka z twarogiem i powidłami śliwkowymi. Śniadanie idealne.

Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą na blacie lub w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj miód i wodę z kwiatów pomarańczy i rozpocznij zagniatanie ciasta.
  2. W miarę zagniatania dolewaj powoli ciepłą wodę. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią lub materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką deskę i uformuj z ciasta rulon. Rulon podziel na 5 równych części i pokrój.
  6. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  7. Przykryj bułeczki materiałową szmatką i ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut-1h.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki i piecz je przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

#version#

Kategorie przepisów