Bułeczki pizzowe
Czy są na świecie ludzie, którzy nie lubią smaku pizzy? Chyba nie, stąd jej ogromna popularność na całym świecie. Pizzerie możemy znaleźć prawie na każdym rogu, gdziekolwiek się nie znajdziemy, a w lodówkach nawet najmniejszych sklepów zawsze czeka na nas w wersji mrożonej. Ja też lubię pizzę, jak się pewnie domyślacie i postanowiłam przenieść jej smak na bułeczki. Nawet nie wiem, kiedy dosłownie pochłonęłam połowę:) Polecam, bo są naprawdę pyszne.
Bułeczki pizzowe (8 sztuk)- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- ok. 200 ml ciepłej wody
- ketchup, oregano, parmezan
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, cukier, oregano i rozmaryn.
- Powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą konsystencję, a następnie jeszcze 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, wsadź ciasto do środka, przykryj kolejną warstwą folii i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika), aby podwoiło objętość.
- Gdy podwoi objętość, wyjmij je z miski i podziel na 8 części. Z każdej części uformuj kulkę i każdą z nich ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.
- Przykryj blachę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce dając bułeczkom wyrosnąć przez około 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
- Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj każdą ketchupem i posyp oregano i startym parmezanem.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stopni i wstaw bułeczki.
- Piecz przez ok. 10 min, aż po wsadzeniu wykałaczki ciasto nie będzie się do niej przyklejać.