Bułeczki drożdżowe z nutellą
Dzień dobry :-) Kochani dziś mam dla Was przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z nutellą. Przepis znalazłam na profilu gotuj_z_issabelall na Instagramie. Bułeczki wychodzą super. Są pachnące i puszyste. Do środka możecie użyć dowolnego kremu, ja miałam akurat w domu nutellę. Z podanego przepisu u mnie wyszło 16 takich bułeczek. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 280 ml ciepłego mleka
- 1 jako
- 1 cukier waniliowy mały
- 35 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 1 jako
- 3 łyżki mleka
1. Do miseczki dajemy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły. Dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
2. Masło rozpuszczamy, do misy miksera dajemy resztę składników: pozostałą mąkę, sól i cukier waniliowy.
3. Następnie dodajemy nasz rozczyn i roztopione masło i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
5. Po tym czasie blat oprószamy mąką, przekładamy ciasto, które dzielimy na 16 w miarę równych części.
6. Każdą spłaszczamy ręką i na środek dajemy łyżeczkę nutelli. Sklejamy palcami i tą sklejoną częścią kładziemy do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 20 minut, żeby wyrosły.
7. Do miseczki dajemy jajko i mleko. Roztrzepujemy widelcem. Smarujemy za pomocą pędzelka bułeczki.
8. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około 15 - 20 minut (zależy od mocy piekarnika). Studzimy. Bułeczki możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)