Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Bardzo lubię te bułeczki. Tym razem zamiast masła wykorzystałam do nadzienia roślinny smalczyk Smakowitą Pajdę z ziołami. Bułeczki pięknie pachną posiekanym czosnkiem, ziołami i świeżą natką pietruszki. Z wierzchu przyjemnie delikatnie chrupią, a w środku są mięciutkie. Cudowna radość z jedzenia i intensywny smak, to lubię! :)
Przepis z blogu Moje Wypieki, zmodyfikowany nieco przeze mnie.
Składniki na 12 bułeczek (robilam z połowy porcji):
*400 g mąki pszennej chlebowej (dałam zwykłą pszenną)
*20 g drobnego cukru
*pół łyżeczki soli
*1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
*260 g mleka
*30 g Smakowitej Pajdy z ziołami, roztopionej
Ponadto na posmarowanie:
*1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie:
*60 g Smakowitej Pajdy z ziołami
*4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
*2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, łyżeczką nałożyć w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
Smacznego:)