Budyń jaglany z malinami
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Budyń jaglany to szybki, prosty i bardzo smaczny sposób na domowy deser. Świetny z dodatkiem ulubionych owoców lub jakimś sosem. Ja wyciągam resztki zamrożonych owoców. Padło na maliny, chociaż miałam jeszcze jagody, które też byłyby świetne.
Składniki- mleko - 500 ml
- kasza jaglana - 1/2 szklanki
- ulubione owoce - 1 szklanka
- miód - do smaku
- sok z cytryny - do smaku
Opłukaną kaszę jaglaną zalać mlekiem, zamieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, bo kasza jaglaną na mleku szybko się przypala i gotować ok. 10 min. Wyłączyć, przykryć i odstawić, aż mleko zostanie całkowicie wciągnięte przez kaszę. Do ugotowanej kaszy dodać owoce, łyżkę miodu i wszystko razem dokładnie zmiksować. Podawać z odłożonymi owocami.
Smacznego:)