Budyń jaglano-morelowy
przepis:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
4-6 moreli
1 łyżka miodu
szczypta soli
dżem morelowy
Kaszę jaglaną wysypać na sitko i opłukać pod bieżącą wodą.
Kaszę przełożyć do garnuszka, zalać wodą , dodać szczypę soli i zagotować.
Chwilę gotować, a kiedy kasza wchłonie wodę dolać szklankę mleka.
Gotować aż kasza wchłonie mleko.
Garnuszek z kaszą przykryć kocem i odstawić na godzinę.
Kaszę dokładnie zblendować, dodać morele oraz miód i ponownie zmiksować na idealnie gładki mus.
Gotowy budyń udekorować dżemem morelowym.
4-6 moreli
1 łyżka miodu
szczypta soli
dżem morelowy
Kaszę jaglaną wysypać na sitko i opłukać pod bieżącą wodą.
Kaszę przełożyć do garnuszka, zalać wodą , dodać szczypę soli i zagotować.
Chwilę gotować, a kiedy kasza wchłonie wodę dolać szklankę mleka.
Gotować aż kasza wchłonie mleko.
Garnuszek z kaszą przykryć kocem i odstawić na godzinę.
Kaszę dokładnie zblendować, dodać morele oraz miód i ponownie zmiksować na idealnie gładki mus.
Gotowy budyń udekorować dżemem morelowym.