Buchty z malinami
Były jagody (bułeczki z jagodami na zakwasie), były wiśnie (brioszka z wiśniami), przyszedł czas na maliny! Zdecydowałam, że upiekę coś w rodzaju bucht, które zazwyczaj występują w wersji śliwkowej. Przytulone bułeczki zrobiłam w wersji mini, aby w środku każdej z nich kryła się niespodzianka w postaci słodko-kwaśnej maliny i listka mięty (dla aromatu). Wyszło przepysznie.
Tak upieczone buchty można serwować także posypane cukrem pudrem lub polane lukrem
Buchty z malinami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 16 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 70 g cukru
- jajko
- 200 ml mleka
- 50 g zimnego masła
- nadzienie:
- 16 malin
- 16 listków mięty
- wierzch:
- białko
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. Wbijamy jajko.
- Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło.
- Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po tym czasie dzielimy je na 16 części, z każdej z nich formujemy małą kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środku kładziemy po malinie i listku mięty, zwijamy boku ciasta ku środkowi i formujemy bułeczkę.
- Uformowane bułeczki układamy w natłuszczonej masłem formie (u mnie średnica 23 cm) złączeniem ku dołowi. Tak przygotowane buchty przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bucht smarujemy białkiem i wstawiamy do pieca.
- Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.