Brzoskwiniowiec

Brzoskwiniowiec
Zdjęcie - Brzoskwiniowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepis znaleziony w zapiskach sprzed mniej więcej 10 lat...
Wcześniej nie próbowałam...
wyszło pyszne.

Składniki:
2,5 szklanki mąki
5 jajek - osobno żółtka i białka
1 kostka margaryny - dałam 250 g masła
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża
pół szklanki drobnego cukru

Z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na godzinę.Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z dużymi oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni c przez 7 minut.W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto. na budyń wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Przygotować pianę z białek z pół szklanki cukru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na koniec zetrzeć drugą część ciasta na białka i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Kategorie przepisów