Brzoskwiniowe kisielowe
Ciasta na kisielu ostatnio goszczą u mnie częściej niż zwykle …
Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;)
Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe!
Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny.
Z całą pewnością zrobi furorę i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Zobaczcie jak je zrobić!
SKŁADNIKI :
BISZKOPT:
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 4 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
MASA :
* masło – 100 g
* kisiel brzoskwiniowy – 2 op
* galaretka brzoskwiniowa – 1 op
PIANKA:
* śmietana 36% – 100 g
* galaretka pomarańczowa– 2 op
DODATKOWO:
* brzoskwinie– ok. 400 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka do białek i mieszamy.
Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach!
Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C.
MASA:
Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.
Do gorącego wsypujemy brzoskwiniową galaretkę.
Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Odstawiamy do przestudzenia.
PIANKA:
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).
Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.
Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.
Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.
CAŁOŚC:
Ostudzony biszkopt pokrywamy masą brzoskwiniową.
Układamy na niej pokrojone w kosteczkę owoce.
Wkładamy do delikatnego stężenia ,a następnie przykrywamy pianką śmietankowo – pomarańczową.
Dekorujemy owocami i czekoladą.
Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! )
Smacznego!