Brzoskwiniowe ciasto budyniowe
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Kruche ciasto z owocowym nadzieniem. Budyniowy posmak jest tu jak najbardziej pożądany a w środku ciasta zamiast jabłek tym razem umieściłam brzoskwinie. Z powodzeniem można je stosować w tej formie.
Składniki- Składniki na ciasto
- mąka - 300 g
- masło lub margaryna - 200 g
- cukier - 100 g
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- jajka - 5
- Składniki na nadzienie
- brzoskwinie - 1 kg (można dać więcej)
- budyń śmietankowy - 2
- cukier - 4 łyżki
- cukier puder - do posypania
Margarynę posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wym. 24/36 cm. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 2 godź.
Z brzoskwiń usunąć pestki, podzielić na mniejsze części i umieścić je w garnku. Podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć. Po ok. 20 min dodać cukier i dalej smażyć, od czasu do czasu mieszając. Budynie rozmieszać w 1 szklance wody, dodać do brzoskwiń. Wymieszać, odstawić.
Lekko przestygnięte brzoskwinie wyłożyć na schłodzone ciasto, wyrównać, na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego:)