Brzoskwiniowe ciasto budyniowe

Brzoskwiniowe ciasto budyniowe
Zdjęcie - Brzoskwiniowe ciasto budyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Kruche ciasto z owocowym  nadzieniem. Budyniowy posmak jest tu jak najbardziej  pożądany a  w środku ciasta zamiast jabłek tym razem umieściłam brzoskwinie. Z powodzeniem można je stosować w tej formie.

Składniki Instrukcje

Margarynę posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem.  Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części  w proporcji 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkować i wyłożyć na  wysmarowaną masłem blachę o wym. 24/36 cm. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 2 godź.

Z brzoskwiń usunąć pestki, podzielić na mniejsze części i umieścić je w garnku. Podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć. Po ok. 20 min dodać cukier i dalej smażyć, od czasu do czasu mieszając. Budynie rozmieszać w 1 szklance wody, dodać do brzoskwiń. Wymieszać, odstawić.

Lekko przestygnięte brzoskwinie wyłożyć na schłodzone ciasto, wyrównać, na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Brzoskwiniowe ciasto budyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów