Brzoskwiniowa melba

Deser ten zawdzięcza swoją nazwę Nellie Melbie, australijskiej śpiewaczce operowej. Jej mąż, bogaty amerykański przemysłowiec, na cześć swojej żony wydał przyjęcie w londyńskim hotelu Savoy i specjalnie na tę okazję sprowadził z Paryża mistrza kuchni Augusta Escoffiera, aby skomponował „wyjątkową potrawę dla wyjątkowej kobiety”. Escoffier z lodów waniliowych, brzoskwiń w syropie i galaretki malinowej stworzył wspaniały deser, znany dziś na całym świecie.*
Różne źródła podają różne wersje tego przepisu, niekiedy wzbogacając go o bitą śmietanę i biszkopty. Ja skorzystałam z przepisu zamieszczonego w gazetce „To jest pyszne” (2/2010).

Zdjęcie - Brzoskwiniowa melba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BRZOSKWINIOWA MELBA
(na 4 porcje)
2 duże, dojrzałe brzoskwinie
100g cukru + 1 łyżka,
250g malin,
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
4 gałki lodów waniliowych,
świeża mięta do dekoracji

Brzoskwinie umyć i naciąć skórkę w jednym miejscu na krzyż, a następnie zanurzyć w garnku z wrzącą wodą. Pozostawić na ok. 1 minutę, aż skórka stanie się szklista. Wyjąć owoce łyżką cedzakową. Przelać zimną wodą i osączyć, nożykiem zdjąć skórkę. Przeciąć na pół i ostrożnie przełamać wzdłuż styku dwóch połówek, uważając, aby połówki nie straciły kształtu. Wyjąć pestkę.
250 ml wody zagotować, dodać 100g cukru i wymieszać, aby się rozpuścił. Do wody włożyć połówki brzoskwiń, przykryć i gotować 3-4 minuty. Wyjąć, osączyć i ostudzić.
Maliny przepłukać, kilka owoców odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować z sokiem cytrynowym, 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Sos można przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Na talerzyki wyłożyć odrobinę sosu malinowego, ułożyć na nim połówki brzoskwiń, a na każdą wyłożyć po 1 gałce lodów. Udekorować pozostałym sosem, odłożonymi wcześniej malinami i miętą.


(źródło: Wikipedia)

Zdjęcie - Brzoskwiniowa melba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brzoskwiniowa melba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brzoskwiniowa melba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
1

Karmelizowane gruszki pod owsi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych
2

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka owocowa z miodem
1

Sałatka owocowa z miodem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Truskawkowa galaretka na orzec…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana
2

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne