Bryzol z pieczarkami i cebulą

Zdjęcie - Bryzol z pieczarkami i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bryzol lub stek jak kto woli, to kawałek polędwicy wołowej obsmażony i podany z pieczarkami i cebulką. Pysznie, szybko i nie ma się tutaj co nie udać! Polędwica wołowa to mięso, które idealnie nadaje się do krótkiej obróbki. To ostatnie 2 kawałki zdobycznej polędwicy wołowej i zamieniłam je w danie, które panowało w niemal każdej restauracji w czasach PRL-u.
Bryzole podałam z batatami pieczonymi w piekarniku. Te słodkie ziemniaki wyjątkowo dobrze smakują ze smażoną wołowiną. Obiad lub kolacja pierwsza klasa!

Zdjęcie - Bryzol z pieczarkami i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
2 plastry polędwicy wołowej
pieprz
2 łyżki oleju
300 g pieczarek
1 cebula
sól
papryka słodka
2-3 bataty

Wykonanie:

  • dwa 1,5-2 cm grubości plastry polędwicy wołowej dokładnie wymasować z olejem, następnie oprószyć pieprzem
  • bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w misce i wymieszać z łyżką oleju, solą, papryką i pieprzem. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w 200`C w piekarniku
  • pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem z ewentualnych nieczystości i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oleju cebulę, dodać pokrojone pieczarki i podsmażać przez kilka minut
  • gdy bataty dopiekają się w piekarniku rozgrzać mocno patelnię grillową lub z nieprzywierającą powłoką. Ułożyć steki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony do silnego zrumienienia. Upieczone ściągnąć z patelni i odłożyć na descekę na kilka minut, by soki wewnątrz mięsa się ustabilizowały
  • brizole wyłożyć na talerze, przykryć pieczarkami z cebulką. Podawać z upieczonymi batatmi
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Bryzol z pieczarkami i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sznycel wiedeński
2

Sznycel wiedeński

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki szwajcarskie
2

Bitki szwajcarskie

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Stek z rostbefu z musztardą gruboziarnistą i miodem

Stek z rostbefu z musztardą gr…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Tajski stir fry z indykiem i ananasem
1

Tajski stir fry z indykiem i a…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
2

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze
1

Bałkańskie gołąbki w kiszonej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Rigatoni z klopsami, pomidorowym sosem i mozzarellą. Lipcowa obfitość…
3

Rigatoni z klopsami, pomidorow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bakłażan pieczony z wołowiną
1

Bakłażan pieczony z wołowiną

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zapiekanki z bobem, karmelizowaną cebulą, wołowym stekiem i kolendrą

Zapiekanki z bobem, karmelizow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kotlety mielone mojej babci
1

Kotlety mielone mojej babci

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie