Bryndzowe haluszki

Bryndzowe haluszki
Zdjęcie - Bryndzowe haluszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: Kluski:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 60 dag kg mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • sól
Omasta do klusek:
  • 15 dag boczku
  • 17 dag słoniny
  • 20 dag bryndzy
  • 50-100 ml mleka (do rozrzedzenia bryndzy)
  • pieprz
Zdjęcie - Bryndzowe haluszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać mąkę, jajka, wyrobić ciasto (będzie dosyć rzadkie). Zagotować osoloną wodę, najlepiej formuje się kluski przy użyciu z specjalnej tarki z dużymi otworami, ale można zrobić tak jak ja robiłem czyli jak kluski z deski: kładziemy masę na deskę i ściągamy za pomocą noża malutkimi porcjami do wody, gotować jakieś 5 min. Słoninę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć aż słonina się ładnie wytopi. Rozdrobnioną bryndzą rozmieszać z mlekiem, doprawić pieprzem, wymieszać z haluszkami. Kluski nakładać na talerze, okrasić skwarkami z słoniny i boczku.

Podobne wpisy Bryndzowe haluszkiZdjęcie - Bryndzowe haluszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szare kluski

Zdjęcie - Bryndzowe haluszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa kminkowa

Zdjęcie - Bryndzowe haluszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rosół z lanym ciastem

Zdjęcie - Bryndzowe haluszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami

Kategorie przepisów