Bryndzowe haluszki
Składniki:
Kluski:
- 1,5 kg ziemniaków
- 60 dag kg mąki krupczatki
- 2 jajka
- sól
- 15 dag boczku
- 17 dag słoniny
- 20 dag bryndzy
- 50-100 ml mleka (do rozrzedzenia bryndzy)
- pieprz
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać mąkę, jajka, wyrobić ciasto (będzie dosyć rzadkie). Zagotować osoloną wodę, najlepiej formuje się kluski przy użyciu z specjalnej tarki z dużymi otworami, ale można zrobić tak jak ja robiłem czyli jak kluski z deski: kładziemy masę na deskę i ściągamy za pomocą noża malutkimi porcjami do wody, gotować jakieś 5 min. Słoninę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć aż słonina się ładnie wytopi. Rozdrobnioną bryndzą rozmieszać z mlekiem, doprawić pieprzem, wymieszać z haluszkami. Kluski nakładać na talerze, okrasić skwarkami z słoniny i boczku.
Podobne wpisy Bryndzowe haluszki