Brukselka curry z żurawiną
Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca brukselka. Wiem, że nie każdy przepada za brukselką, ale w tym wydaniu jest naprawdę mało "brukselkowa". Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian.
Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam!
Składniki:
1 kg brukselki
80 g suszonej żurawiny
40 g płatków migdałowych
1 łyżka curry
1 łyżeczka garam-masala
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta ziela angielskiego
2 łyżki masła ghee
200 g mleka kokosowego lub śmietany
sól, pieprz
płatki chili
Wykonanie:
- brukselkę umyć, odciąć wystąjacy ciemny głąbik i naciąć go na krzyż. Ugotować z dodatkiem soli w małej ilości wody lub na parze około 15 minut. Brukselka powinna pozostać al dente. Odcedzić na sitku, część wody z gotowania pozostawić
- w międzyczasie grubo posiekać żurawinę. Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ziele zngielskie utłuc w moździerzu. Wymieszać przyprawy
- na patelni rozgrzać masło. Krótko podsmażyć brukselkę. Dodać przyprawy, następnie podsmażać, aż przyprawy zapachną. Wmieszać żurawinę. Podlać wodą z gotowania brukselki i mlekiem kokosowym. Zagotować całość. Zdjąć z płyty i dodać do smaku pieprzu, chili i soli. Podawać z płatkami migdałowymi