Brownies z malinami
Brownies - najpyszniejsze i niezawodne. Mega czekoladowe, lepkie, ciężkie i wilgotne. Z dodatkiem malin, wiśni a czasem białej czekolady. Robiłam je już wiele razy w różnych wersjach. Idealne na piknik, na imprezę w szkole czy pracy. Rozpływa się w ustach, znika szybko, smakuje każdemu, kto lubi takie mega czekoladowe ciasta. Bardzo polecam!
Źródło przepisu: Bake&Taste.
Składniki:
*200g ciemnej czekolady
*100g mlecznej czekolady*250g masła
*300 g cukru
*4 duże jajka
*140g mąki pszennej
*50g ciemnego kakao
*200g malin lub wiśni (mogą być z kompotu)
Wykonanie: W średniej wielkości garnku umieścić masło, cukier i połamaną czekoladę, a następnie podgrzewać całość na niedużym ogniu do rozpuszczenia się składników i połączenia w gładką, jednolitą masę (zawartości garnuszka należy pilnować i mieszać co jakiś czas, by się nie przypaliła). Gotową masę zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia - na około kwadrans. Po tym czasie, masę przelać do dużej miski. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem mieszając masę trzepaczką. Dalej, dodać przesianą mąkę i kakao, wmieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a kwadratową blachę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy, a na wierzch wysypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika opiece ok 30-35 minut - lub aż wierzch się lekko zetnie. Studzić przez kwadrans w lekko uchylonym piekarniku, później już na zewnątrz. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu, najlepiej po paru godzinach. Smacznego :)