Brownies z brzoskwinią
Ciasto mi się skończyło. No i jak to tak bez ciasta do popołudniowej kawy? Niemożliwe przecież... hy hy ;) Brownies to jedno z najszybszych ciast jakie znam i jakie robię. Nawet nie muszę wyjmować miksera z szafki. Wystarczy rozpuścić czekoladę i masło, połączyć z pozostałymi składnikami i upiec! Proste, prawda? A jakie pyszne! Czekoladowe przecież i mokre. A czekoladę to my lubimy, oj lubimy. Ciasta już nie ma, ale ja się w ogóle nie dziwię, bo było pyyyyszne !
Skorzystałam tym razem z przepisu Liski na brownies z trzema rodzajami czekolady. Ja dałam samą mleczną czekoladę, a zamiast białej wrzuciłam pokrojone brzoskwinie. Dołączam swoim ciastem do akcji Morelkowo-Brzoskwiniowo prowadzonej przez Kabamaigę.
Składniki:
*150g masła
*220g gorzkiej czekolady (dałam mleczną)
*110g mlecznej czekolady
*100g cukru
*4 jajka
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*1 łyżeczka kawy espresso (dałam łyżeczkę rozpuszczalnej Nescafe)
*1/2 łyżeczki soli
*100g mąki
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*100g białej czekolady (ja dałam 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę)
Wykonanie:
Formę o długości 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić masło i czekolady - mleczną i gorzką.
Kiedy masa będzie gładka, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
Następnie wbić po 1 jajku dokładnie mieszając trzepaczką lub łyżką. Dodać wanilię, kawę i sól. Wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i owoce. Delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy i piec około 30-40 minut. Upieczone brownie ma suchy wierzch i mokry środek.
Ostudzić i pokroić w kwadraty.
Smacznego :)