Brownie z żurawiną

Brownie z żurawiną, ale nie z suszoną żurawiną, a z żurawiną świeżą! Pomysł na to ciasto wyszedł przypadkowo, miałam ochotę na wilgotne słodkie brownie, ale nie takie, które jadłam już wielokrotnie, chciałam spróbować czegoś nowego.  Pomysł przyszedł w sklepie, gdzie zobaczyłam piękną świeżą żurawinę, pomyślałam, że może warto spróbować takiego połączenia. Jak wyszedł eksperyment? Muszę przyznać, że super! Ciężkie wilgotne raczej umiarkowanie słodkie brownie zostało przełamane kwaśną owocową nutą. Świeża żurawina jeszcze nieprzetworzona jest dość sucha, twarda i kwaśna, ale podczas pieczenia zupełnie się zmienia, mięknie i łagodnieje w smaku, robi się po prostu pyszna. Brownie, można zaliczyć do ciast last minute przygotowanie zajmuje tylko chwilkę więc niespodziewani goście nas już nie zaskoczą 😉

Brownie z żurawiną Zdjęcie - Brownie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 45 min
Autor: Anna Typ dania: Desery

lość porcji: 12

Składniki

  • 180 g ciemnej dobrej czekolady
  • 150 g masła
  • 160 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • ½ opakowania cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 120 g świeżej żurawiny
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120 ml likieru kokosowego, kawowego lub adwokat - w zależności czym dysponujecie

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  2. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia
  3. Do miski przesiać mąkę dodać sól
  4. W innej misce umieścić jajka i cukier krótko wymieszać przy pomocy rózgi, następnie dodać likier, przestudzoną masę czekoladową, cały czas mieszać
  5. Mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać do połączenia się na jednolitą gęstą masę
  6. Formę o wymiarach około 16 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dno wylać połowę ciasta rozsypać równomiernie wcześniej umytą i osuszoną żurawinę, wylać pozostałą część ciasta, wyrównać wierzch
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut, wierzch ciasta powinien być przypieczony/ścięty, ale w środku brownie powinno pozostać wilgotne, ale nie surowe!
  8. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić
  9. Smacznego!

 

 

Zdjęcie - Brownie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szalona wyprawa C. i brownie. Z wiśniami i chałwą

Szalona wyprawa C. i brownie.…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Brownie z kawą i wiśniami
2

Brownie z kawą i wiśniami

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Brunatne ciasto z wiśniami

Brunatne ciasto z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Brownie z wiśniami
5

Brownie z wiśniami

cayenne cayenne
Błahostki

Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

Smoothie bowl z guaraną, grana…

food² food²
Food Square

Truskawkowe shoty z imbirem i matcha

Truskawkowe shoty z imbirem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy