Brownie z malinami
Tak jak nie przepadam za połączeniem truskawek z czekoladą, tak maliny wydają mi się być jej idealnym uzupełnieniem. Ten intensywny, słodko-kwaśny smak doskonale dopełnia czekoladowe desery.
Dziś klasyk- miękkie w środku, rozpływające się w ustach brownie. Wymarzony kompan filiżanki mocnej kawy.
Proporcje na foremkę ok. 30×30 cm
Brownie z malinami Składniki- czekolada gorzka - 200g
- masło - 200 g
- cukier brązowy - 1 i 3/4 szklanki
- jajko - 4 szt
- mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- maliny - ok. 1 szklanka
Masło roztop z czekoladą, wolno podgrzewając w małym rondelku. Ostudź.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj 1/2 porcji masła z czekoladą, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz, dodaj resztę cezkolady.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż owoce, piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.