Brownie z dynią
Bardzo, bardzo wilgotne ciasto czekoladowe. Bez mąki, bez cukru, z olejem rzepakowym...
Brownie z dynią - Laura SKŁADNIKI:
- 1/2 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki oleju
- 8 łyżek miodu
- 20 dkg mielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jaja
Dynię ugotować na parze - powinna być miękka.
Do gorącej dyni dodać połamaną w kostkę czekoladę, olej oraz miód i zmiksować w kubku miksującym lub rozdrobnić blenderem. Przestudzić.
Jaja ubić, dodać mus dyniowo-czekoladowy oraz suche składniki: zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem - ja dzisiaj pierwszy raz wypróbowałam matę silikonową*.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40-45 minut.
* Matę zakupiła moja przyjaciółka Beata. Mimo, że korzystam z silikonowych form do pieczenia, trochę z rezerwą podchodziłam do zamiany papieru na wkładkę silikonową. Nie jest to mata za kilkadziesiąt złoty - została kupiona w Lidlu za 16,99. Muszę powiedzieć, że jestem zachwycona - sprawdziła się znakomicie.