Brownie z dynią

Bardzo, bardzo wilgotne ciasto czekoladowe. Bez mąki, bez cukru, z olejem rzepakowym...
Brownie z dynią - Laura SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
  • 20 dkg gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 łyżek miodu
  • 20 dkg mielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jaja

Dynię ugotować na parze - powinna być miękka.

Do gorącej dyni dodać połamaną w kostkę czekoladę, olej oraz miód i zmiksować w kubku miksującym lub rozdrobnić blenderem. Przestudzić.

Jaja ubić, dodać mus dyniowo-czekoladowy oraz suche składniki: zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem - ja dzisiaj pierwszy raz wypróbowałam matę silikonową*.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40-45 minut.
* Matę zakupiła moja przyjaciółka Beata. Mimo, że korzystam z silikonowych form do pieczenia, trochę z rezerwą podchodziłam do zamiany papieru na wkładkę silikonową. Nie jest to mata za kilkadziesiąt złoty - została kupiona w Lidlu za 16,99. Muszę powiedzieć, że jestem zachwycona - sprawdziła się znakomicie.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy