Brownie z cukinii

Tekst przeczytasz w 4 min

Cukinię można wykorzystać nie tylko do dań wytrawnych, wspaniale nadaje się do przygotowania ciasta. Brownie, jest ciastem wilgotnymi, lepkim i mocno czekoladowym w wersji z cukinią jest zaskakująco dobre. Sceptycznie nastawionych do tego typu wypieków zapewniam, że nie pożałujecie tego eksperymentu. Dobrze znane ciasto marchewkowe lub leśny mech to przykłady udanych ciast warzywnych. Wszystkie tego typu wypieki są wilgotne i puszyste właśnie dzięki warzywom użytych do ich przygotowania. Koniecznie spróbujcie poniższego przepisu na brownie z cukinii.

Zdjęcie - Brownie z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBrownie z cukinii

🥘 Składniki

  • 400 g cukinii
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 120 ml maślanki
  • 80 g masła roztopione i przestudzone
  • 150 g cukru lub erytrolu
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka siekanej czekolady

Zdjęcie - Brownie z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBrownie z cukinii 🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach, nie obieramy jej ze skórki. Jeśli cukinia jest przerośnięta należy wydrążyć z niej środek z nasionami. Odłożyć do czasu połączenia z pozostałymi składnikami.
  • W innej misce wymieszać maślankę z rozpuszczonym masłem, olejem, ekstraktem waniliowym, cukrem i jajkami, zmiksować do połączenia.
  • Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać cukinię wraz z płynem, wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy (33x23 cm) papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, czekoladę rozsypać na wierzchu.
  • Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu powinien być czysty bez śladów surowego ciasta, może być lekko oklejony wilgotnym ciastem, ale nie surowym. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

🥒Cukinia

Cukinia nazywana jest również kabaczkiem i jest bardzo popularnym warzywem na całym świecie. Ceniona w dietetyce za właściwości odżywcze, zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Żelazo, potas, magnez, miedź, fosfor czy beta-karoten, najcenniejsze witaminy to K, PP, C i B1, Co bardzo ważne w cukinii nie odkładają się metale ciężkie! Właściwości alkalizujące odkwaszają organizm! Jest to bardzo bezpieczne i zdrowe warzywo, dlatego też znalazło swoje miejsce w diecie nawet bardzo małych dzieci.

Niska zawartość kalorii dała jej miejsce w czołówce warzyw stosowanych w diecie niskokalorycznej, 100 g cukinii zawiera to tylko 17 kcal! Osoby dotknięte cukrzycą, czy insulinoopornością mogą spożywać ją bez obaw, jej indeks glikemiczny jest bardzo niski i wynosi tylko 15. Cenionym przysmakiem są również kwiaty cukinii. Możemy przygotować z nich szybką i elegancką przekąskę. Koniecznie spróbujcie smażonych kwiatów w cieście naleśnikowym, możecie również nadziewać je na przykład, twarożkiem.

🔄 Zamienniki

Jeśli chodzi o cukinię, to możecie użyć zielonej lub żółtej odmiany, kolor nie będzie miał wpływu na smak. Cukier można zamienić na erytrol. Ekstrakt waniliowy z powodzeniem można zastąpić cukrem waniliowym, a maślankę jogurtem naturalnym lub słodkim mlekiem z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny. Jeśli zamienicie maślankę na słodkie mleko z cytryną, to dajcie 100 ml mleka oraz 2 łyżki soku z cytryny. Czekoladę mleczną można wymienić na białą lub gorzką albo użyć ich mieszanki.

🍲 Inne propozycje z cukinią

Jak wspomniałam już wcześniej, cukinia nadaje się do przygotowania wielu ciekawych potraw. Można przygotować z jej dodatkiem smaczną i pożywną sałatkę lub wspaniałe gofry z cukinii. Gofry z cukinii podane z sosem i surówka sprawdzą się na szybki i smaczny obiad. Z jędrnej młodej cukinii można przygotować makaron z dodatkiem krewetek. Koniecznie wybierzcie coś dla siebie!

  • Zdjęcie - Brownie z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSmażone kwiaty cukinii
  • Zdjęcie - Brownie z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka z cukinią
  • Zdjęcie - Brownie z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGofry z cukinii
  • Zdjęcie - Brownie z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKrewetki z makaronem z cukinii

📖 Przepis Zdjęcie - Brownie z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PrintBrownie z cukinii Course DeseryCuisine Polska Prep Time 15 minutesCook Time 45 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients

  • 400 g cukinii
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 150 g cukru lub erytrolu
  • 120 ml maślanki
  • 80 g masła roztopione i przestudzone
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka siekanej czekolady

Instructions

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach, nie obieramy jej ze skórki. Jeśli cukinia jest przerośnięta należy wydrążyć z niej środek z nasionami. Odłożyć do czasu połączenia z pozostałymi składnikami.
  • W innej misce wymieszać maślankę z rozpuszczonym masłem, olejem, ekstraktem waniliowym, cukrem i jajkami, zmiksować do połączenia.
  • Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać cukinię wraz z płynem, wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy 33x23 cm papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, posiekaną czekoladę rozsypać na wierzchu.
  • Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu powinien być czysty bez śladów surowego ciasta, może być lekko oklejony wilgotnym ciastem, ale nie surowym. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego!

NotesMaślankę można zastąpić 100 ml mleka i 2 łyżkami soku z cytryny.

Brownie z cukinii

Artykuł Brownie z cukinii pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto z cukinii

Czekoladowe ciasto z cukinii

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem
1

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym
1

Panierowany kabaczek w ziołach…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron w kremowym sosie z cukinią i kurczakiem
2

Makaron w kremowym sosie z cuk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
2

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cukinia faszerowana kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami
2

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu