Brownie z cukinią (level master)

Brownie z cukinią (level master)

Zdjęcie - Brownie z cukinią (level master) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nazwanie tego przepisu zwykłym „brownie z cukinią” byłoby niedopowiedzeniem. To ciasto jest za to zbyt dobre. To prawdziwy #levelmaster! Intensywnie czekoladowe, wilgotne, długo utrzymujące świeżość- istny cukierniczy ideał!

Zdjęcie - Brownie z cukinią (level master) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brownie z cukinią nie tylko jest pyszne, ale też doskonale wpływa na wyrzuty sumienia występujące po zjedzeniu deseru- diametralnie je zmniejsza. W końcu jemy warzywa!

Zdjęcie - Brownie z cukinią (level master) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uprzedzając Wasze pytania: nie, w ogóle (!) nie czuć w upieczonym cieście posmaku cukinii ;)

Zdjęcie - Brownie z cukinią (level master) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wierzch ciasta położyłam trochę wiórków białej czekolady i czekoladowych „kropelek”, ale to zabieg opcjonalny, z powodzeniem możecie pozostawić placek i bez nich.

Zdjęcie - Brownie z cukinią (level master) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę ok. 20×30 cm.

Składniki:
  • cukinia - 1 i 1/2 szlanki (ok. 250 g)
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • ciemne kakao - 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • soda - 1 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy - 1/4 szklanki
  • masło - 1/4 szklanki, roztopione
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

Cukinię (ze skórką) zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odstaw na 10 minut, dłońmi odciśnij nadmiar płynu.

Do cukinii dodaj cukier, jajka, olej, roztopione masło i esencję waniliową. Wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, kakao, sodę, sól. Wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (na wierzchu ułożyć możesz dodatkowo kawałki czekolady). Piecz ok. 30 minut w temp. 200 oC. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów