Brownie z cukinią (level master)
Nazwanie tego przepisu zwykłym „brownie z cukinią” byłoby niedopowiedzeniem. To ciasto jest za to zbyt dobre. To prawdziwy #levelmaster! Intensywnie czekoladowe, wilgotne, długo utrzymujące świeżość- istny cukierniczy ideał!
Brownie z cukinią nie tylko jest pyszne, ale też doskonale wpływa na wyrzuty sumienia występujące po zjedzeniu deseru- diametralnie je zmniejsza. W końcu jemy warzywa!
Uprzedzając Wasze pytania: nie, w ogóle (!) nie czuć w upieczonym cieście posmaku cukinii ;)
Na wierzch ciasta położyłam trochę wiórków białej czekolady i czekoladowych „kropelek”, ale to zabieg opcjonalny, z powodzeniem możecie pozostawić placek i bez nich.
Proporcje na foremkę ok. 20×30 cm.
Składniki:- cukinia - 1 i 1/2 szlanki (ok. 250 g)
- mąka pszenna - 1 szklanka
- ciemne kakao - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- soda - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- olej rzepakowy - 1/4 szklanki
- masło - 1/4 szklanki, roztopione
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Cukinię (ze skórką) zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odstaw na 10 minut, dłońmi odciśnij nadmiar płynu.
Do cukinii dodaj cukier, jajka, olej, roztopione masło i esencję waniliową. Wymieszaj.
Dodaj suche składniki: mąkę, kakao, sodę, sól. Wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (na wierzchu ułożyć możesz dodatkowo kawałki czekolady). Piecz ok. 30 minut w temp. 200 oC. Przed podaniem ostudź.