Brownie jogurtowe z orzechami

Brownie jogurtowe z orzechami

Lubię brownie, ma na wierzchu chrupiącą skorupkę, w środku jest delikatnie wilgotne. Wygląda, jakby miło w środku zakalec, ale właśnie na tym polega jego urok. Ciasto mocno czekoladowe i sycące, przygotowane na jogurcie z dużą ilością grubo zmielonych orzechów włoskich.  Takie ciasto, możesz podać na domówce z kleksem bitej śmietany lub po prostu, schrupać kawałek dla czystej przyjemności. Bardzo pomaga na chandrę i małe, codzienne smuteczki  ?

Zdjęcie - Brownie jogurtowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g grubo zmielonych orzechów włoskich
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 150 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 50 g kakao
  • 4 większe jajka
  • 3/4 łyżeczki sody + 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, zmielone orzechy, kakao, proszek do pieczenia i sodę, daję do miseczki – wszystkie składniki mieszam.

Miękkie masło ucieram z cukrem na puszysty krem.

W drugim naczyniu ubijam jajka na lekką pianę, dodaję jogurt, ekstrakt – wszystko mieszam rózgą kuchenną.

Do masy maślanej dodaję masę jogurtowo – jajeczną, całość mieszam i dodaję sypkie produkty, całość ponownie mieszam.

Foremkę o wym.  24 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam masę.

Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Brownie jogurtowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów