Brokułowe spaghetti
Jeszcze jeden sposób na wykorzystanie surowego brokuła, bo tylko w tej postaci nasz organizm najpełniej wykorzysta jego wartości zdrowotne. Tu pesto z brokuła wkracza do akcji.
Makaron z brokułem można przygotować na wiele sposobów, np. w sosie serowym, czy śmietankowym. Proponuję wersję najzdrowszą i najbardziej dietetyczną, czyli z pesto brokułowym. Po przepis zapraszam tutaj.
Do makaronu dodaj dobrego wędzonego łososia. To sprawi, że spaghetti nabierze bardzo wyrazistego smaku. Pomiń łososia, a otrzymasz wegeteriański posiłek. Zapraszam na zdrowy, szybki i pyszny obiad!
Składniki na 2 porcje:
250 g spaghetti
pesto z brokuła
parmezan
wędzony łosoś- opcjonalnie
Wykonanie:
- przygotuj pesto wg przepisu
- ugotuj makaron wg wskazań na opakowaniu lub zrób domowy wg przepisu na blogu
- ugotowany makaron odcedź na durslaku. Przy odcedzamiu zachowaj 1/2 szklanki z gotowania makaronu
- odcedzony makaron wymieszaj z pesto i dolewaj wg potrzeby wodę pozostawioną z gotowania makaronu
- wyłóź porcje makaronu na talerze. Rozłóź pociętego na paski lub w kostkę wędzonego łososia. Posyp starym parmezanem