Brioszka z czekoladą
Przejedzeni bigosem i pierogami? Na deser zawsze znajdzie się miejsce, do świątecznej kawy polecam zaplataną brioszkę z czekoladą.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- cukier - 50 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 200 ml
- zimnego masła - 50 g
- gorzkiej czekolady, łyżka miodu, 150 g bakalii(u mnie suszone morele, suszona żurawina, płatki migdałowe) - nadzienie - 200 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, cukier. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2 minuty, aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy bakalie i miód. Studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na oprószonym mąką blacie. Smarujemy nadzieniem, pozostawiając wolne marginesy.
5. Zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Przecinamy w połowie na pół zostawiając końcówkę nieprzeciętą. Zaplatamy warkocz, łączymy końce.
6. Tak przygotowaną brioszkę przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
7. Brioszkę pieczemy przez 25 minut, metodą góra-dół w 190 stopniach.
Upieczoną brioszkę można podawać ze Smakowitą 4 ziarna.