Brioszka z czekoladą

Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przejedzeni bigosem i pierogami? Na deser zawsze znajdzie się miejsce, do świątecznej kawy polecam zaplataną brioszkę z czekoladą.

Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. cukier - 50 g
  3. jajko - 1 szt.
  4. suszonych drożdży instant - 5 g
  5. letniego mleka - 200 ml
  6. zimnego masła - 50 g
  7. gorzkiej czekolady, łyżka miodu, 150 g bakalii(u mnie suszone morele, suszona żurawina, płatki migdałowe) - nadzienie - 200 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, cukier. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2 minuty, aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy bakalie i miód. Studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na oprószonym mąką blacie. Smarujemy nadzieniem, pozostawiając wolne marginesy.
5. Zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Przecinamy w połowie na pół zostawiając końcówkę nieprzeciętą. Zaplatamy warkocz, łączymy końce.
6. Tak przygotowaną brioszkę przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
7. Brioszkę pieczemy przez 25 minut, metodą góra-dół w 190 stopniach.
Upieczoną brioszkę można podawać ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brioszka z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy