Brioszka czekoladowa z mascarpone

Brioszka czekoladowa z mascarpone
Zdjęcie - Brioszka czekoladowa z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brioszka to francuskie ciasto śniadaniowe ze stosunkowo dużą ilością jajek i masła. W tym przepisie część masła zastąpił serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam!

Zdjęcie - Brioszka czekoladowa z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brioszka czekoladowa z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na czekoladowy wkład do ciasta:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kako
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto:
420 g mąki orkiszowej jasnej
1 op. drożdży instant
100 g mleka
100 g mascarpone
1 jajko+1żółtko
60 g roztopiongo masła
60 g drobnego cukru
białko do posmarowania

Wykonanie:
  • czekoladę rozpuścić w rodelku z dwoma łyżkami mleka. Mąkę i kakao wymieszać z przyprawami i odstawić
  • Mascarpone zmiksować z jajkiem i żółtkiem. Dodać cukier i przesianą mąkę z drożdżami. Wymieszać. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite wlać masło i wyrobić hakiem, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odłożyć 1/2 ciasta i wymieszać je z czekoladą oraz mąką z przyprawami i kakao. Wyrobić, aż będzie całkowicie gładkie. Obie porcje ciasta ułożyć w miskach, przykryć folią spozywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • po wyrośnieciu krótko wyrobić. Jasne rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, a czekoladowe na prostokąt o wymiarach 30x25 cm. Ciemne ciasto ułożyć na jasnym i zawinąć brzegi na zakładkę. Wywałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm i znowu zawinąć. Powtórzyć zakładanie i wałkowanie jeszcze raz, następnie przeciąć ciasto na trzy równe pasy. Zapleść jak warkocz i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą brioszke posmarować roztrzepanym białkiem
  • piec w 180`C 30-35 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO !
źródło: Kukbuk nr 24/2016

Zdjęcie - Brioszka czekoladowa z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów