Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach

Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach
Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g batatów
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g brązowego ryżu
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta płatków chili
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1:2.


Bataty obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy solą, cynamonem i płatkami chili, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 min.


Cieciorkę dokładnie osączamy, na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, wrzucamy cieciorkę, dodajemy kurkumę, sproszkowany czosnek, sól i cayenne. Podsmażamy chwilę, aż cieciorka lekko się przyrumieni, przekładamy do miski.


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju Kujawski i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili dodajemy szpinak, solimy i doprawiamy pieprzem, kiedy zwiędnie przekładamy do miski.


Do miski z cieciorką i szpinakiem dokładamy ugotowany ryż i upieczone bataty.


Tahini, syrop klonowy, sok z limonki i jogurt mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę łączymy i polewamy sosem.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Kategorie przepisów