Botwinkowe bajgle
Rozpoczął się sezon na botwinkę. Grzechem byłoby z niej nie korzystać! A z młodych buraczków można zrobić nie tylko chłodnik, ale także dodać je do ciasta chlebowego. Dzięki temu nabierze ciekawego smaku i przede wszystkim koloru.
Posiekaną botwinkę dodałam do ciasta na rumiane bajgle, wyszły fantastycznie ?
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- letniej wody - 270 ml
- wody (do gotowania) - 1 l
- cukru trzcinowego - 1 łyżka
- botwinka - 150 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchennagarnek
- mikser planetarny
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i posiekaną drobno botwinkę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, a w środku robimy dziurkę owijając bajgla wokół palca.
4. Uformowane bajgle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
5. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy uformowane bajgle i gotujemy po 30 sekund na stronę. Następnie odsączamy z wody i smarujemy z wierzchu jajkiem. Dodatkowo możemy posypać np. makiem.
6. Bajgle wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, aż będą rumiane.
Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą lekką soloną.