Botwinkowe bajgle

Zdjęcie - Botwinkowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozpoczął się sezon na botwinkę. Grzechem byłoby z niej nie korzystać! A z młodych buraczków można zrobić nie tylko chłodnik, ale także dodać je do ciasta chlebowego. Dzięki temu nabierze ciekawego smaku i przede wszystkim koloru.
Posiekaną botwinkę dodałam do ciasta na rumiane bajgle, wyszły fantastycznie 🙂

Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  4. białko jajka (wierzch) - 1 szt.
  5. letniej wody - 270 ml
  6. wody (do gotowania) - 1 l
  7. cukru trzcinowego - 1 łyżka
  8. botwinka - 150 g

Potrzebne narzędzia:

  1. misa
  2. ściereczka
  3. waga kuchennagarnek
  4. mikser planetarny

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i posiekaną drobno botwinkę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, a w środku robimy dziurkę owijając bajgla wokół palca.
4. Uformowane bajgle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
5. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy uformowane bajgle i gotujemy po 30 sekund na stronę. Następnie odsączamy z wody i smarujemy z wierzchu jajkiem. Dodatkowo możemy posypać np. makiem.
6. Bajgle wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, aż będą rumiane.
Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą lekką soloną.

Zdjęcie - Botwinkowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Botwinkowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Botwinkowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Botwinkowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Botwinkowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Botwinkowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orientalna zupa kalafiorowa

Orientalna zupa kalafiorowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placuszki dyniowo - jaglane

Placuszki dyniowo - jaglane

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zielony koktajl na zdrowe jelita
2

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto dyniowe bez pieczenia
2

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni