Botwinka
składniki:
2 pęczki botwinki
koperek
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 skrzydełka drobiowe
sól
cukier
pieprz czarny
ziele angielskie
2 łyżki octu winnego
2 łyżki śmietany 18%
Botwinkę umyć, pokroić w 3cm paski, buraczki pokroić w plasterki, wrzucić do miski. Zalać niewielką ilością przegotowanej wody, dodać 2 łyżki octu i cukru(do smaku). Odstawić na 2 godziny.
Obrane warzywa wrzucić do garnczka, dodać skrzydełka, ziele angielskie(około 5 ziarenek), zalać wodą i gotować. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać botwinkę i gotować. Po ugotowaniu warzywa wyjąć a zostawić buraczki i łodyżki botwinki. Na koniec doprawić śmietaną i posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami.