Botwinka
Uwielbiam botwinkę, a tak dawno jej nie jadłam! Jak zobaczyłam na blogu Natalki to nie mogłam się powstrzymać i codziennie męczyłam właścicieli warzywniaka o świeżą, pachnącą botwinkę. No i w końcu ją mam :) Oto moja pyszna zupa z przepisu Natalii :
Składniki:
*1 duży pęczek botwiny wraz z buraczkami
*dodatkowo 1 burak, jeśli buraczki przy botwinie są zbyt małe
*kostka rosołowa
*2 ząbki posiekanego czosnku
*sok z 1/2 cytryny
*200ml słodkiej śmietanki
*1 łyżeczka cukru
*sól, pieprz
Wykonanie:
Buraczki obrać i zagotować z kostką rosołową w ok.2 litrach wody przez 15 minut. Liście dokładnie opłukać i posiekać drobno wraz z łodygami. Dodać do gotujących się buraczków. Dodać czosnek i sok z cytryny. Przyprawić cukrem, solą i sporą ilością pieprzu. Na końcu dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, z gotowanymi ziemniaczkami lub tak jak zrobiłam ja - z makaronem muszelki i była pyszna !:)
Smacznego !