Botwinka

Botwinka

Zdjęcie - Botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie wiem, czy uwierzycie, ale to jest moja pierwsza w życiu botwinka;-) Do zeszłego roku moi rodzice, moja mama mi ją gotowała... Gdy Jej zabrakło, zabrakło i botwinki;-( Podjęłam próbę jej przygotowania. Wyszło równie smacznie, dlatego wrzucam przepis;-)
Zdjęcie - Botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1-2 pęczki botwinki,
  • 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • do zabielenia śmietana kremówka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2- 3 jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie: Liście botwinki oddzielić od buraczków. Buraczki pokroić w kostkę, liście i gałązki posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażyć ziemniaki, zalać bulionem i gotować około 10 minut. Dodać pokrojone buraczki. I po kilku minutach dodać posiekane łodyżki i liście botwinki. Gotować z 5 minut. Doprawić octem i przyprawami. Na koniec zabielić zahartowaną śmietaną i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Zdjęcie - Botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów