Botwinka ze szparagami
Uwielbiam botwinkę! Jest to moja ulubiona zupa od zawsze. Jak tylko botwinka pojawia się w sklepach lub na straganach nie mogę się jej oprzeć. Kupiłam dwa pęczki i postanowiłam wykorzystać ją do mojej ulubionej zupy, a że miałam w lodówce jeszcze szparagi to stwierdziłam, że też je wrzucę. Zupa wyszła przepyszna! Delikatna botwinka, szparagi i młode ziemniaki, zabielona śmietanką – co mogło pójść nie tak? Jadłam ją cały weekend i nie mogłam przestać.
A w związku z tym, że testuję cały czas Tefal Cuisine Companion postanowiłam przygotować moją ulubioną zupę właśnie w nim. Dlatego poniżej przedstawiam wersję na ten sprzęt, oraz klasyczną w rondelku ? Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Botwinka ze szparagami(4-5 porcji)
Składniki:
- 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
- 10 szparagów, odcięte zdrewniałe końce, łodygi posiekane, czubki oddzielnie
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
- jajka na twardo do podania
Przygotowanie (TCC):
- Do pojemnika TCC wyposażonego w mieszadło wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki, uruchom program P2 slow cook na 15-20 min.
- Po sygnale dodaj liście botwinki i czubki szparagów i ponownie włącz P2 slow cook na 10 minut.
- Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj!
Smacznego!
Przygotowanie klasyczne:
- Do większego rondla wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
- Następnie dodaj listki botwinki i czubki szparagów i gotuj kolejne 10 minut.
- Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym do smaku. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj z jajkiem na twardo jeśli lubisz.
Smacznego!
English version
Young beet soup with asparagus(4-5 servings)
Ingredients:
- 2 bunches of young beets, washed, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
- 1 carrot, peeled and diced
- 1 parsnip, peeled and diced
- 5-6 young potatoes, scrubbed and diced
- 10 asparagus, ends cut, stalks chopped, tiip separated
- 1 l chcken or vegetable stock
- 1/2 cup double cream
- salt, pepper, sugar and apple cider vinegar or lemon juice to taste
- hard boiled eggs for serving
Preparation (TCC):
- Add the stock, put the carrot, parsley, potatoes, asparagus stalks, beetroot with stems to the bowl fitted with stirrer and launch the P2 slow cook program for 15-20 min.
- After the beep add young beet leaves and asparagus tips and launch P2 slow cook for 10 minutes.
- Next add double cream, season with salt, pepper, sugar and vinegar to taste and launch P2 slow cook for 3 minutes and serve with hard boiled eggs.
Enjoy!
Preparation (traditional):
- Add the stock, carrots, parsley, potatoes, asparagus salks, beetroot with stems to large pot. Bring to the boil and cook for 15-20 minutes, until the potatoes are almost soft.
- Add young beet leaves and asparagus tips and cook for another 10 minutes.
- Next add double cream and season with salt, pepper, sugar and apple cider to taste. Cook for 2-3 minutes and serve!
Enjoy!