Botwinka ze szparagami

Uwielbiam botwinkę! Jest to moja ulubiona zupa od zawsze. Jak tylko botwinka pojawia się w sklepach lub na straganach nie mogę się jej oprzeć. Kupiłam dwa pęczki i postanowiłam wykorzystać ją do mojej ulubionej zupy, a że miałam w lodówce jeszcze szparagi to stwierdziłam, że też je wrzucę. Zupa wyszła przepyszna! Delikatna botwinka, szparagi i młode ziemniaki, zabielona śmietanką – co mogło pójść nie tak? Jadłam ją cały weekend i nie mogłam przestać.

Zdjęcie - Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A w związku z tym, że testuję cały czas Tefal Cuisine Companion postanowiłam przygotować moją ulubioną zupę właśnie w nim. Dlatego poniżej przedstawiam wersję na ten sprzęt, oraz klasyczną w rondelku 🙂 Zapraszam!

Zdjęcie - Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Botwinka ze szparagami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
  • 10 szparagów, odcięte zdrewniałe końce, łodygi posiekane, czubki oddzielnie
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
  • jajka na twardo do podania

Przygotowanie (TCC):

  1. Do pojemnika TCC wyposażonego w mieszadło wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki, uruchom program P2 slow cook  na 15-20 min.
  2. Po sygnale dodaj liście botwinki i czubki szparagów i ponownie włącz P2 slow cook na 10 minut.
  3. Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj!

Smacznego!

Przygotowanie klasyczne:

  1. Do większego rondla wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  2. Następnie dodaj listki botwinki i czubki szparagów i gotuj kolejne 10 minut.
  3. Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym do smaku. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj z jajkiem na twardo jeśli lubisz.

Smacznego!

Zdjęcie - Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Young beet soup with asparagus

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 bunches of young beets, washed, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
  • 1 carrot, peeled and diced
  • 1 parsnip, peeled and diced
  • 5-6 young potatoes, scrubbed and diced
  • 10 asparagus, ends cut, stalks chopped, tiip separated
  • 1 l chcken or vegetable stock
  • 1/2 cup double cream
  • salt, pepper, sugar and apple cider vinegar or lemon juice to taste
  • hard boiled eggs for serving

Preparation (TCC):

  1. Add the stock, put the carrot, parsley, potatoes, asparagus stalks, beetroot with stems to the bowl fitted with stirrer and launch the P2 slow cook program for 15-20 min.
  2. After the beep add young beet leaves and asparagus tips and launch P2 slow cook for 10 minutes.
  3. Next add double cream, season with salt, pepper, sugar and vinegar to taste and launch P2 slow cook for 3 minutes and serve with hard boiled eggs.

Enjoy!

Preparation (traditional):

  1. Add the stock, carrots, parsley, potatoes, asparagus salks, beetroot with stems to large pot. Bring to the boil and cook for 15-20 minutes, until the potatoes are almost soft.
  2. Add young beet leaves and asparagus tips and cook for another 10 minutes.
  3. Next add double cream and season with salt, pepper, sugar and apple cider to taste. Cook for 2-3 minutes and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chłodnik z botwinki
1

Chłodnik z botwinki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chłodnik rodzinny. Siła kulinarnej tradycji
2

Chłodnik rodzinny. Siła kulina…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kiszona botwinka w słoju i w sałatce. Majowe rocznice

Kiszona botwinka w słoju i w s…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Zupa warzywna z kaszą bulgur
1

Zupa warzywna z kaszą bulgur

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Żurek

Żurek

figmara figmara
figowe smaki

Bulion rybny z pulpetami. Fragment…

Bulion rybny z pulpetami. Frag…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Najlepsza botwinka - na zakwasie, z czosnkiem niedźwiedzim - wegeteriańska

Najlepsza botwinka - na zakwas…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chłodnik z białych szparagów na winie. Zero Waste!

Chłodnik z białych szparagów n…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa z buraczków z orzechami i imbirem

Zupa z buraczków z orzechami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj