Botwinka mojej mamy
Na swoim Instagramie wielokrotnie pokazywałam Wam ogródek mojej mamy.
Sadzi tam w większości swoje ulubione, letnie warzywa, które później wykorzystujemy do przygotowania codziennych obiadów.
Jest i botwinka, którą ja uwielbiam!
Dziś przygotowała ( a właściwie to mama przygotowała! ) dla Was przepis na przepyszną botwinkę, którą robiła jeszcze i babcia.
Z dodatkiem młodych ziemniaków.
Pyszna, lekka, ale sycąca, idealnie doprawiona.
Najlepsza botwinka, jaką jadłam!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* botwinka ( liście, łodygi,buraczki ) – 500 g
* burak – 1 szt
* marchew – 1 szt
* młode ziemniaki – 5-8 szt
* bulion warzywny – ok. 750 ml
* śmietana słodka 30% – ok. 100 ml
* sól, pieprz, sok z cytryny
* świeża pietruszka i koper
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do gotującego bulionu dodajemy startą marchew oraz pokrojone, obrane ziemniaki.
Wrzucamy buraka pokrojonego w plastry, gotujemy ok. 10 minut.
Dodajemy posiekaną botwinkę ( łodygi, liście i buraczki ) i gotujemy kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.
Wlewamy śmietanę ( hartując wcześniej ).
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz świeżym koprem i pietruszką.
Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Zobaczcie też inne, pyszne zupy na blogu!