Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow
Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g polędwicy wołowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula (55 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (12 g)
  • 2 łyżki śmietany 18% (30 g)
  • ½ łyżeczki suszonej papryki (1 g)
  • sól, pieprz, chili - do smaku
  • 2 łyżki brandy (10 g)
  • 200 ml bulionu wołowego
Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Każdy kawałek mięsa lekko obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo, tyle tylko, by po usmażeniu w środku było jaskrawoczerwone. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion.


Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju, na osobnej patelni. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i również podsmażyć. Oba składniki dodać do mięsa. Ogórek pokroić w kostkę i również dodać do mięsa, razem z papryką, brandy i śmietaną. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów