Boczniaki w śmietanie
Moja druga propozycja z boczniakami idealnie pasuje do kopytek lub klusek śląskich. Sos z boczniaków przygotowuje się podobnie jak pieczarkowy jednak dla mnie jest o wiele lżejszy w smaku bo też i same boczniaki są delikatne. Taki obiad bardzo przypadł mi do gustu.
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- mielony kminek
- sól, pieprz
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 150 ml bulionu warzywnego
- 200 ml słodkiej śmietanki
Boczniaki oczyścić i pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać grzyby, oprószyć kminkiem, podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać liść laurowy i wlać bulion. Gotować 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać śmietankę, gotować ok. 5 minut. Podawać sos z kopytkami. Danie posypać posiekaną natka pietruszki.
Smacznego:)