Boczniaki po kaszubsku

Boczniaki po kaszubsku

To jest absurdalnie przepyszne! Zobaczyłam przepis na boczniaki po kaszubsku w jakiejś gazecie i stwierdziłam, że dam mu szansę gdyż moja siostra przeszła na weganizm a coś na świętach jeść musi:) Zrobiłam testowo w zeszły weekend i zjadłam sama cały słoik! Śmiem stwierdzić, że są nawet smaczniejsze niż same śledzie ? Pyszne boczniaki z cebulą i rodzynkami, zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym dosłownie podbiły moje serce. Na pewno zrobię partię do domu i dla teściów, wszyscy muszą tego cuda spróbować.

W owej gazecie przepis został podpisany przez Martę Dymek, zakładam więc, że można go też pewnie znaleźć na jej blogu Jadłonomia.

Zdjęcie - Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Boczniaki po kaszubsku

(4 -5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg boczniaków, pokrojone wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki
  • olej roślinny do smażenia
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, dodaj olej i boczniaki i podsmaż do zarumienienia, przez 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć je w partiach.
  2. Polej grzyby sosem sojowym i gotuj aż cały sos odparuje, po czym wyjmij boczniaki z patelni.
  3. Do tej samej patelni wlej 2-3 łyżki oleju, włóż cebulę, posyp cukrem trzcinowym, dodaj rodzynki i wszystkie przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cebula zmięknie i się delikatnie skarmelizuje.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i duś kolejne 5 minut aż sos zgęstnieje.
  5. W większym słoju układaj warstwowo boczniaki na przemian z sosem i włóż do lodówki na 24 godziny aby się “przegryzły”
  6. Podawaj z ulubionym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Tomato oyster mushrooms with raisins

(4 -5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg of oyster mushrooms, cut into smaller pieces
  • vegetable oil for frying
  • 8 tablespoons of light soy sauce
  • 2 onions, sliced
  • 1 tablespoon of brown sugar
  • 1 tablespoon of raisins
  • 1/4 teaspoon of dried marjoram
  • 1/8 teaspoon of ground cinnamon
  • 3 grains of dried allspice berries
  • 3 peppercorns
  • 2 bay leaves
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat a large and wide pan over high heat, add oil and oyster mushrooms and fry until golden brown, for 2 minutes on each side. Cook in batches in necessary.
  2. Sprinkle the mushrooms with soy sauce and cook until the sauce evaporates, then remove the oyster mushrooms from the pan.
  3. Add 2-3 tablespoons of oil into the same pan, add onions, sprinkle with brown sugar, raisins and add all the spices. Cook over low heat for 10-15 minutes, until the onion is soft and caramelized.
  4. Add tomato paste, vinegar and season with salt and pepper, stir and cook for 5 minutes until the sauce thickens.
  5. Arrange the oyster mushrooms alternately with the sauce in a large jar and place in the fridge for 24 hours.
  6. Serve with your favorite bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów