Boczniaki po kaszubsku
To jest absurdalnie przepyszne! Zobaczyłam przepis na boczniaki po kaszubsku w jakiejś gazecie i stwierdziłam, że dam mu szansę gdyż moja siostra przeszła na weganizm a coś na świętach jeść musi:) Zrobiłam testowo w zeszły weekend i zjadłam sama cały słoik! Śmiem stwierdzić, że są nawet smaczniejsze niż same śledzie ? Pyszne boczniaki z cebulą i rodzynkami, zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym dosłownie podbiły moje serce. Na pewno zrobię partię do domu i dla teściów, wszyscy muszą tego cuda spróbować.
W owej gazecie przepis został podpisany przez Martę Dymek, zakładam więc, że można go też pewnie znaleźć na jej blogu Jadłonomia.
Scroll down for recipe in English
Boczniaki po kaszubsku(4 -5 porcji)
Składniki:
- 1 kg boczniaków, pokrojone wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki
- olej roślinny do smażenia
- 8 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, dodaj olej i boczniaki i podsmaż do zarumienienia, przez 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć je w partiach.
- Polej grzyby sosem sojowym i gotuj aż cały sos odparuje, po czym wyjmij boczniaki z patelni.
- Do tej samej patelni wlej 2-3 łyżki oleju, włóż cebulę, posyp cukrem trzcinowym, dodaj rodzynki i wszystkie przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cebula zmięknie i się delikatnie skarmelizuje.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i duś kolejne 5 minut aż sos zgęstnieje.
- W większym słoju układaj warstwowo boczniaki na przemian z sosem i włóż do lodówki na 24 godziny aby się “przegryzły”
- Podawaj z ulubionym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Tomato oyster mushrooms with raisins(4 -5 servings)
Ingredients:
- 1 kg of oyster mushrooms, cut into smaller pieces
- vegetable oil for frying
- 8 tablespoons of light soy sauce
- 2 onions, sliced
- 1 tablespoon of brown sugar
- 1 tablespoon of raisins
- 1/4 teaspoon of dried marjoram
- 1/8 teaspoon of ground cinnamon
- 3 grains of dried allspice berries
- 3 peppercorns
- 2 bay leaves
- 2 tablespoons tomato paste
- 2 tablespoons apple cider vinegar
- salt and pepper
Preparation:
- Heat a large and wide pan over high heat, add oil and oyster mushrooms and fry until golden brown, for 2 minutes on each side. Cook in batches in necessary.
- Sprinkle the mushrooms with soy sauce and cook until the sauce evaporates, then remove the oyster mushrooms from the pan.
- Add 2-3 tablespoons of oil into the same pan, add onions, sprinkle with brown sugar, raisins and add all the spices. Cook over low heat for 10-15 minutes, until the onion is soft and caramelized.
- Add tomato paste, vinegar and season with salt and pepper, stir and cook for 5 minutes until the sauce thickens.
- Arrange the oyster mushrooms alternately with the sauce in a large jar and place in the fridge for 24 hours.
- Serve with your favorite bread.
Enjoy!