Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Rewelacyjny sposób na boczniaki znalazłam w najnowszej książce Marty Dymek Jadłonomia po polsku.. Boczniaki z jabłkiem i cebulą smakują wyśmienicie. Idealnie nadają się na kolacje, także na lekki obiad. Człowiek jest najedzony ale nie ociężały. Od kiedy je znalazłam robię je regularnie i bardzo wszystkim polecam:)
Składniki- boczniaki - 250 g
- cebula - 1 szt.
- jabłko - 2 szt.
- ziele angielskie - 2 szt.
- majeranek suszony - 1 łyżeczka
- olej - 2 łyżki
- cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- sos sojowy - 2 łyżki
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na małe cząstki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć jabłko, cebulę, ziele angielskie oraz majeranek. Smażyć 6 min., aż cebula się zezłoci a jabłka zmiękną. Zdjąć z patelni.
Duże boczniaki przekroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i rozgrzać. Wrzucić boczniaki i smażyć 3 minut nie mieszając ich wogóle, po tym czasie przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 2-3 min, aż będą złociste, dodać sos sojowy, cukier i szybko wymieszać, aby grzyby pokryły się sosem. Wrzucić usmażone jabłka z cebulą i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać.
Smacznego:)