Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Zdjęcie - Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 20
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Rewelacyjny sposób na boczniaki znalazłam w najnowszej książce  Marty Dymek Jadłonomia po polsku.. Boczniaki z jabłkiem i cebulą smakują wyśmienicie. Idealnie nadają się na kolacje, także na lekki obiad. Człowiek jest najedzony ale nie ociężały. Od kiedy je znalazłam robię je regularnie i bardzo wszystkim polecam:)

Składniki Instrukcje

Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na małe cząstki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć jabłko, cebulę, ziele angielskie oraz majeranek. Smażyć 6 min., aż cebula się zezłoci a jabłka zmiękną. Zdjąć z patelni.

Duże boczniaki przekroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i rozgrzać. Wrzucić boczniaki i smażyć 3 minut nie mieszając ich wogóle, po tym czasie przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 2-3 min, aż będą złociste, dodać sos sojowy, cukier i szybko wymieszać, aby grzyby pokryły się sosem. Wrzucić usmażone jabłka z cebulą i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

Zdjęcie - Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy