Boczek gotowany

Tym przepisem chciałam się z Wami podzielić już dawno temu. To boczek, którym zajadamy się zawsze, kiedy odwiedzamy mojego wujka na dolnym śląsku. Wujek Kazik robi najlepszy gotowany boczek na świecie. I kropka. Mój już nie smakuje tak dobrze. Może to kwestia tego, że wujek go pekluje, a ja nie. "Nie wiem, Andrzej, naprawdę nie wiem." Tak czy siak, jest przepyszny. I mówię to ja, ta od warzyw.

Zdjęcie - Boczek gotowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
2 kg surowego boczku
główka czosnku
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki ziół prowansalskich
majeranek
sól
pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego


Boczek porcjujemy (u mnie wyszło 6 kawałków), nacieramy go połową czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy go obficie solą i pieprzem, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wkładamy go do wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu (woda nie powinna wrzeć) 1-1,5 godziny. Z papryki, ziół prowansalskich, z drugiej połowy czosnku przeciśniętego przez praskę i oleju robimy marynatę, którą nacieramy ugotowany gorący boczek z każdej strony. Następnie każdy kawałek boczku obsypujemy majerankiem.


Przepisy z tych kategorii

Rolada z boczku
1

Rolada z boczku

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pieczeń
2

Pieczeń

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Karkówka na dziko - w jałowcu i kolendrze
2

Karkówka na dziko - w jałowcu…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pyszna wiejska kiełbasa
1

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Szynka wieprzowa z szynkowaru
1

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Beti Beti
kruche babeczki