Bób z czerwoną pastą curry
Proste danie rodem z kuchni azjatyckiej
1 kg bobu
olej do smażenia
2 duże ząbki czosnku
kilka szalotek
2 świeże papryczki chilli
2 łyżeczki cukru
pieprz młotkowany
sól
łyżka czerwonej pasty curry
1-2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
2 łyżki wody
Bób wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odecedzam, przelewam zimną wodą, obieram ze skórek.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę pokrojony czosnek, następnie dodaję pokrojone szalotki, posiekane chilli, na końcu bób. Smażenie tych wszystkich składników to kwestia kilku minut. Wsypuję pieprz, cukier, dodaję pastę i sos sojowy, chwilę razem podgrzewam i danie jest gotowe. Podaję od razu.
1 kg bobu
olej do smażenia
2 duże ząbki czosnku
kilka szalotek
2 świeże papryczki chilli
2 łyżeczki cukru
pieprz młotkowany
sól
łyżka czerwonej pasty curry
1-2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
2 łyżki wody
Bób wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odecedzam, przelewam zimną wodą, obieram ze skórek.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę pokrojony czosnek, następnie dodaję pokrojone szalotki, posiekane chilli, na końcu bób. Smażenie tych wszystkich składników to kwestia kilku minut. Wsypuję pieprz, cukier, dodaję pastę i sos sojowy, chwilę razem podgrzewam i danie jest gotowe. Podaję od razu.