Blondies toffee

Blondies jest ciastem spokrewnionym z brownie, ale znaczne różni się od mocno czekoladowego kuzyna. Blondies toffee w konsystencji przypomina połączenie ciasta kruchego z ciastem ucieranym oblane jest kremem toffee, a jego wierzch posypany mieszanką siekanych orzechów, wiórków kokosowych i cukierków toffee! Ważną sprawą jest, by nie piec ciasta zbyt długo, długie pieczenie spowoduje, że ciasto wysuszy się, a powinno zostać w środku odrobinę wilgotne. Muszę przyznać, że ciasto smakuje najlepiej następnego dnia, przez noc delikatnie mięknie i robi się delikatniejsze. Ciasto koniecznie przechowujcie w szczelnym pojemniku lub w formie do pieczenia owiniętej folią spożywczą przechowane w ten sposób zachowa dłużej świeżość. Koniecznie spróbujecie, bo ciasto jest bardzo smaczne i super łatwe!

Blondies toffee Zdjęcie - Blondies toffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 35 min Autor: Anna Typ dania: Desery Ilość porcji: 12 Składniki
  • 210 g szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 140 g masła
  • 2 duże jajka
  • 150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 60 g wiórków kokosowych
  • szklanka drobno posiekanych cukierków toffee lub krówek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
  • kilka łyżek masy toffee lub masy krówkowej z puszki
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać
  3. W drugiej misce umieścić miękkie masło dodać cukier, ubić na puszystą masę dodać jajka, ekstrakt waniliowy, połączyć, ale nie miksować długo
  4. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników, które mieszamy szpatułką do połączenia składników
  5. Na koniec dodać 30 g wiórków kokosowych, 100 g orzechów włoskich oraz ¾ szklanki siekanych cukierków toffee lub krówek, wymieszać
  6. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch
  7. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut, nie dłużej, aby nie wysuszyć go
  8. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, a na jego wierzch rozsmarować warstwę masy toffee/krówkowej, rozsypać orzechy, wiórki kokosowe oraz pozostałe krówki
  9. Smacznego!
Notatki Ciasto po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku  

Zdjęcie - Blondies toffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Blondies toffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orzechowiec
11

Orzechowiec

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Ciasto kokosowo-maślankowe
17

Ciasto kokosowo-maślankowe

evenka evenka
Arabeska

Grunt to nie wpadac w panike ;)

Grunt to nie wpadac w panike ;…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

PLACEK KOKOSOWY
10

PLACEK KOKOSOWY

evenka evenka
Arabeska

RAISIN BUTTERMILK COFFEE CAKE
18

RAISIN BUTTERMILK COFFEE CAKE

evenka evenka
Arabeska

CIASTO MIGDAŁOWO-PISTACJOWE
10

CIASTO MIGDAŁOWO-PISTACJOWE

evenka evenka
Arabeska