Blondie z żurawiną

Blondie to bliska kuzynka brownie, która zakochała się w białej czekoladzie. Niektórzy mówią na nią white brownie, ale moim zdaniem zasługuje na własne imię. W końcu ani ona biała, ani poza charakterystyczną ciągnącą się i lekko niedopieczoną strukturą ciasta, nie przypomina w smaku swojego kakaowego kuzyna. Dlatego wszystkie łasuchy wołają na nią blondie. Blondynka ma piękny złoty kolor z lekko brązowymi (przypieczonymi) pasemkami, które nadają jej jeszcze więcej smaku. Jest bardzo słodka, maślana i lekko muśnięta wanilią. Z pozoru niepozorna, lecz wie, jak z każdym kęsem sprawić radość. Jest niesamowicie wilgotna i wprost rozpływa się w ustach.

W moim przepisie blondie spoufaliła się z żurawiną, która nadaje jej odrobiny cierpkości i kwaśności, równoważąc słodycz ciasta. Żurawiny polecam poszukać bez dodatku cukru lub słodzonej naturalnie, wtedy będzie smakowała najlepiej. Blondie można również wzbogacić o orzechy. W duecie z pistacjami lub orzechami ziemnymi smakuje niesamowicie. To tak mówię na przyszłość, jeśli chcielibyście spróbować innych kombinacji. 🙂 Mimo że to blondie z żurawiną z wyglądu jest bardzo niepozorne, niech nie zwiedzą Was pozory, bo to obłędne ciacho i na pewno nie przestaniecie na jednym kawałku. Żeby nie było, że Was nie ostrzegałem. 😉

Zdjęcie - Blondie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBlondie z żurawiną Łukasz Blondie to bliska kuzynka brownie, która zakochała się w białej czekoladzie. Niektórzy mówią na nią white brownie, ale moim zdaniem zasługuje na… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 16-20 porcji
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut 

SKŁADNIKI

  • 400 g białej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki
  • 100 g suszonej żurawiny (polecam użyć niesłodzonej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. 300 g białej czekolady roztop wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
  2. Do czekolady wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, cukier i wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Mąkę wymieszaj z solą oraz proszkiem do pieczenia, a następnie połącz ze składnikami mokrymi.
  4. Do ciasta dodaj kolejno posiekane 100 g czekolady oraz żurawinę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Foremkę o wymiarach 22x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej nań ciasto i wyrównaj szpatułką.
  6. Blondie piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (po sprawdzeniu patyczkiem powinno wydawać się jeszcze lekko niedopieczone), a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Gotowe blondie pokrój na porcje.

Zdjęcie - Blondie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Blondie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy