Blondie z żurawiną
Blondie to bliska kuzynka brownie, która zakochała się w białej czekoladzie. Niektórzy mówią na nią white brownie, ale moim zdaniem zasługuje na własne imię. W końcu ani ona biała, ani poza charakterystyczną ciągnącą się i lekko niedopieczoną strukturą ciasta, nie przypomina w smaku swojego kakaowego kuzyna. Dlatego wszystkie łasuchy wołają na nią blondie. Blondynka ma piękny złoty kolor z lekko brązowymi (przypieczonymi) pasemkami, które nadają jej jeszcze więcej smaku. Jest bardzo słodka, maślana i lekko muśnięta wanilią. Z pozoru niepozorna, lecz wie, jak z każdym kęsem sprawić radość. Jest niesamowicie wilgotna i wprost rozpływa się w ustach.
W moim przepisie blondie spoufaliła się z żurawiną, która nadaje jej odrobiny cierpkości i kwaśności, równoważąc słodycz ciasta. Żurawiny polecam poszukać bez dodatku cukru lub słodzonej naturalnie, wtedy będzie smakowała najlepiej. Blondie można również wzbogacić o orzechy. W duecie z pistacjami lub orzechami ziemnymi smakuje niesamowicie. To tak mówię na przyszłość, jeśli chcielibyście spróbować innych kombinacji. ? Mimo że to blondie z żurawiną z wyglądu jest bardzo niepozorne, niech nie zwiedzą Was pozory, bo to obłędne ciacho i na pewno nie przestaniecie na jednym kawałku. Żeby nie było, że Was nie ostrzegałem. ?
Blondie z żurawiną Łukasz Blondie to bliska kuzynka brownie, która zakochała się w białej czekoladzie. Niektórzy mówią na nią white brownie, ale moim zdaniem zasługuje na… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 16-20 porcji
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
SKŁADNIKI
- 400 g białej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki
- 100 g suszonej żurawiny (polecam użyć niesłodzonej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- 300 g białej czekolady roztop wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
- Do czekolady wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, cukier i wymieszaj do połączenia się składników.
- Mąkę wymieszaj z solą oraz proszkiem do pieczenia, a następnie połącz ze składnikami mokrymi.
- Do ciasta dodaj kolejno posiekane 100 g czekolady oraz żurawinę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Foremkę o wymiarach 22x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej nań ciasto i wyrównaj szpatułką.
- Blondie piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (po sprawdzeniu patyczkiem powinno wydawać się jeszcze lekko niedopieczone), a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Gotowe blondie pokrój na porcje.