Blondie z czekoladą i malinami.

Nie mam pojęcia kto wymyślił tę wdzięczną nazwę dla tego ciasta, ale jest wyjątkowo trafiona. Śliczna, jasna, słodka i każdy chce ją mieć przy sobie. Blondie to rodzaj brownie z białej czekolady i o ile średnio za nią przepadam, do tego ciasta pasuje idealnie. W połączeniu z malinami i kontrastującymi drobinkami ciemnej siostry powstało jedno z lepszych ciast, jakie znam. Zakochaliśmy się w tym cieście. I choć jest ciążki i gliniaste je się je z ogromną przyjemnością. Kwaskowe maliny świetnie równoważą słodycz białej czekolady i jednocześnie tworzą z nią wspaniały duet. Dodatek gorzkiej czekolady nie jest tu przypadkowy. Wspaniale prezentuje się w jasnym, kremowym cieście, ale też dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami.

Jeśli lubisz brownie i jego wyjątkową, ciągnącą strukturę, koniecznie spróbuj też tego blondie, Teraz, gdy maliny są tak piękne i smaczne, warto skusić się na to ciasto. Przygotowuje się je szybko i nie sprawia żadnych kłopotów. W tym przypadku nie ma mowy o niedopieczeniu, czy zakalcu, gdyż do takiego właśnie efektu się dąży.

Zdjęcie - Blondie z czekoladą i malinami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 250g mąki tortowej (1 i 2/3 szklanki)
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 250g malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połamaną białą czekoladę oraz pokrojone w kostkę masło umieść nad garnkiem z podgrzewającą się wodą i rozpuść do połączenia się składników. Uważaj, by woda nie gotowała się zbyt intensywnie, a miska jej nie dotykała. Biała czekolada jest wrażliwa na podgrzewanie i może się rozwarstwić.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestygnięcia.
  • Jajka utrzyj z cukrem.
  • Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • Połącz masę z białą czekoladą i wymieszaj.
  • Dodaj posiekaną w kostkę gorzką czekoladę.
  • Przełóż do formy o wymiarach około 20x30cm i wyrównaj.
  • Na wierzchu ułóż maliny lekko dociskając je do ciasta.
  • Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
  • Gotowe ciasto powinno być lekko wilgotne i ciągnące w środku.

Smacznego!

Zdjęcie - Blondie z czekoladą i malinami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Blondie z czekoladą i malinami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciastka owsiane malinowe
2

Ciastka owsiane malinowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik z malinami i śliwkami
6

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto drożdżowe z malinami i kokosem (bezglutenowe, wegańskie)
2

Ciasto drożdżowe z malinami i…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Deser malinowy
2

Deser malinowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Torcik jogurtowy z malinami
3

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)
2

Deser jagodowy bez pieczenia (…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Kawowe kruche z czekoladą
1

Kawowe kruche z czekoladą

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Brownie wiśnia w czekoladzie
2

Brownie wiśnia w czekoladzie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto fale dunaju
2

Ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film
2

Ciasteczka z czerwonymi porzec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kakaowe muffiny pełnoziarniste z owocami
1

Kakaowe muffiny pełnoziarniste…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
2

Pełnoziarniste jogurtowe placu…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!