Bliny na zakwasie

Zdjęcie - Bliny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bliny na pewno nie są typowo wigilijną potrawą, ale świetnie się sprawdzają w świątecznym menu. Pszenno-gryczane placuszki doskonale smakują z moją ulubioną pastą z wędzonego i pieczonego łososia, a także z sałatką śledziową. W zeszłym roku cieszyły się na wigilijnym stole prawie tak dużą popularnością jak pierogi, a to dobrze o nich świadczy.

Niedawno przygotowywałam drożdżowe bliny na rosyjską imprezę, odgrywały poważną rolę zakąski między długimi toastami :) W trakcie smażenia wpadłam na pomysł zrobienia ich na zakwasie. To takie moje małe zboczenie chlebowe, wszystko co można zrobić na drożdżach, prędzej czy później chcę wypróbować w wersji na zakwasie.

Zakwas żytni świetnie podkreślił gryczany posmak placuszków i nadał im bardziej chlebowego charakteru, przy tym pozostały delikatne. Bliny najlepiej podawać na ciepło, dlatego aby ułatwić sobie świąteczne prace w kuchni, można je przygotować wcześniej i zamrozić, odgrzewa je się bardzo szybko.

Bliny na zakwasie/ 30-35 sztuk
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego*
  • 220 g mąki pszennej typ 650
  • 130 g mąki gryczanej
  • łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 80 g topionego masła
  • 320 ml mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • Do podania:
  • wędzony łosoś
  • kawior
  • chrzanowy twarożek lub kwaśna śmietana
  • koperek
  • cytryna
  • sól, pieprz
  1. Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę.
  2. W drugiej misie łączymy mąki, miód, aktywny (dokarmiony wcześniej) zakwas i żółtka.
  3. Powoli wlewając letnią wodę wyrabiamy ciasto mikserem przez 3 minuty. Następnie dodajemy topione masło, wyrabiamy jeszcze minutę.
  4. Do ciasta dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy drewnianą łyżką. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 godziny.
  5. Patelnię skrapiamy odrobiną oliwy i rozgrzewamy. Bliny smażymy przed 2-3 minut z każdej strony.
  6. Dodatkowo można pomóc sobie obręczą i wykładać ciasto do środka foremki, aby przyszłe bliny były bardziej okrągłe.
  7. Serwujemy z wędzonym łososiem, kawiorem i kwaśną śmietaną lub sałatką śledziową, rilletes z łososia.
  8. Bliny można zamrozić i odgrzewać na patelni lub w piekarniku.
* Aktywny zakwas, czyli dokarmiony 8-10 godzin wcześniej. Więcej na temat zakwasu na naszym drugim blogu.

Tosia

Przepisy z tych kategorii

Bliny z mąki gryczanej i pszennej bez mleka i jajek
1

Bliny z mąki gryczanej i pszen…

figmara figmara
figowe smaki

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czebureki z mięsem
4

Czebureki z mięsem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Marchewka po koreańsku
1

Marchewka po koreańsku

upl upl
Niebo w gębie

Ukraiński śledź pieczony z nadzieniem
1

Ukraiński śledź pieczony z nad…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Rosyjskie bliny
1

Rosyjskie bliny

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Kruidnoten - minipierniczki holenderskie

Kruidnoten - minipierniczki ho…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy