Bliny gryczane z kawiorem

Bliny gryczane z kawiorem

Zwyczaj świętowania Ostatków w kulturze Słowian był od wieków dobrze zakorzeniony. Onegdaj wiązał się z pożegnaniem zimy według pogańskich zwyczajów, współcześnie zaś nawiązuje do początku Wielkiego Postu. Wschodni Słowianie nadali temu świętu szczególny wymiar, obchodząc huczne święto zwane Maselnicą (ros. Масленица). Poza licznymi zabawami, mającymi na celu przywitanie wiosny, przede wszystkim jedzono tłusto i obficie (stąd również nazwa obchodów). Jedną z potraw, która towarzyszyła od wieków świętowaniu były właśnie bliny gryczane. Te placuszki przypominające kształtem wiosenne słońce miały szczególne znaczenie i wierzono, że im więcej ich się zje, tym lepszy będzie rok.

Tradycje te przetrwały do dzisiaj i spożywanie blinów w Rosji, Ukrainie czy Białorusi ma szczególny wymiar. Dawniej te placuszki przygotowywano wyłącznie z mąki gryczanej, współcześnie zaś pod nazwą блины kryją się wszelkiego rodzaju naleśniki, zarówno te pszenne, jak i gryczane. Jednakże dzisiaj pomówimy o tych ostatnich, które są szczególnym specjałem.

Bliny gryczane przygotowuje się z ciasta drożdżowego bogatego w mleko (bądź kefir), żółtka oraz masło. Współcześnie dodaje się do niego również mąkę pszenną, aby były pulchniejsze. Niekiedy ciasto wzbogaca się również pianą z białek, aby jeszcze bardziej urosły. Ja jednak preferuję wersję bez. Bliny smakują niczym wytrawne gryczane racuchy. Najlepsze są jeszcze ciepłe prosto z patelni.

Rosjanie bliny jadają na przeróżne sposoby: z masłem, kwaśną śmietaną, wędzonymi rybami, czy też śledziem. Jednakże najbardziej eleganckie są oczywiście bliny z kawiorem, które pamiętają czasy carskiej Rosji. Wymyślili je francuscy kucharze w XIX wieku i stały się one nieodłącznym posiłkiem rosyjskiej arystokracji.

Najlepszym wyborem oczywiście będzie tutaj kawior z bieługi lub jesiotra, chociaż bardziej ekonomicznym wyborem będzie ten z łososia lub z taszy. Kawiorosceptykom polecam zaś wykorzystanie do przepisu wędzonych ryb, jak łosoś albo pstrąg, czy też śledzi – również wspaniale smakują podane na puszystym gryczanym placku z kwaśną śmietaną oraz koprem. Może podarujecie sobie odrobinę carskiego luksusu w ten ostatni dzień karnawału? 😉

Zdjęcie - Bliny gryczane z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bliny gryczane z kawiorem

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 25 minut 25 minut

Składniki na bliny gryczane z kawiorem:

Bliny:

  • 125 g mąki gryczanej (z białej niepalonej kaszy)
  • 60 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

 

Dodatkowo:

  • ok. 200 g ulubionego kawioru (u mnie z łososia)
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • kilka ćwiartek cytryny do podania

Jak zrobić bliny gryczane z kawiorem?

Bliny

  1. W letnim mleku rozprowadź drożdże wraz z cukrem i odrobiną mąki pszennej. Odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp pozostałą mąkę pszenną, mąkę gryczaną oraz sól i wymieszaj. Wlej rozczyn, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj krótko mikserem. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Przykryj je ściereczką i odstaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wymieszaj krótko ponownie. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (polecam użyć nieprzywierającej do naleśników). Uformuj placuszki, nakładając po łyżce ciasta i rozprowadzając je na koło o średnicy ok. 5-7 cm. Bliny smaż do złotego koloru po ok. 1-2 minuty z każdej strony.

 

Podanie

  1. Na gotowe bliny nałóż po łyżce śmietany oraz łyżeczce kawioru. Ozdób gałązką koperku i podawaj z ćwiartką cytryny.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Bliny gryczane z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów