Biszkopt z malinami
Biszkopt z malinami - prosty domowy deser dla dużych i małych #materiał zawiera linki afiliacyjne
Podczas naszego urlopu na wsi Mąż zaserwował mi fantastyczną kawę z kawiarki. Ja jakoś nigdy nie byłam fanką tego urządzenia, jeśli w moim zasięgu nie ma ekspresu to wybierałam tradycyjnie parzoną kawę, bo z kawiarką to jest jednak trochę zabawy. Ale muszę napisać Wam, że taka przygotowana od serca kawusia ze spienionym mleczkiem i do tego domowe ciasto to pełnia przyjemności.
Tym ciastem był zwykły biszkopt, przełożony malinami z naszej grządki zanurzonymi w galaretce. Niby nic specjalnego, taka słodka zachciewajka naszej latorośli, ale takie proste smaki zawsze sprawdzają się doskonale i są zdecydowanie lepszym wyborem niż sklepowe słodkości naszpikowane różnymi zbędnymi substancjami.
A skoro już o wyborach mowa to w związku z dobiegającym końca remontem sypialni przeglądam ostatnio oferty sklepów meblowych w poszukiwania łóżka doskonałego - czyli takiego, które nie tylko będzie pięknie wyglądać ale będzie też funkcjonalne, wszak to w łóżku spędzamy 1/3 życia. Podobają mi się zarówno łóżka metalowe jak i łóżka tapicerowane i jakoś tak ciężko mi się zdecydować, które będzie lepszą opcją. Może Wy drodzy czytelnicy coś podpowiecie, co się u Was sprawdza?
Nie zanudzam Was już więcej moimi rozterkami tylko zapraszam na proste i pyszne domowe ciasto.
Biszkopt z malinami - składniki i przygotowanie:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy białka, a gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy dalej aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy kolejno żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C
Przełożenie:
- 2 galaretki malinowe
- 750 ml wrzątku
- 500 g malin
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 2 równe placki. Tężejącą galaretkę mieszamy z owocami i wykładamy na jedną z części biszkoptu. Przykrywamy drugą lekko dociskając i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem