Biszkopt z jogurtem i truskawkami
Bardzo delikatne ciasto z biszkoptem, naturalnym jogurtem i z truskawkami. Ciasto bardzo orzeźwiające, idealne na wiosnę i lato. Spróbuj koniecznie ?
Składniki na biszkopt z jogurtem i truskawkami / foremka 24×24 cm. Składniki na biszkopt
- 4 jajka ( osobno żółtka i białka )
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 400 g. mocno schłodzonego, gęstego jogurtu
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml. gorącej wody
- 12 dużych, mocno dojrzałych truskawek
Opcjonalnie 50 g białej, rozpuszczonej czekolady do dekoracji.
Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubij z solą na pianę. Stopniowo dodawaj cukier, całość ubijaj na puszysty i gęsty krem. Cukier powinien się rozpuścić.
Stopniowo dodawaj żółtka i nadal ubijaj na dużych obrotach.
Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj delikatnie na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz, masę przelej na blaszkę, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w temperaturze 170 – 180 stopni, około 25 minut. Góra ciasta, powinna się przyrumienić.
Gotowy biszkopt zostaw do schłodzenia. Ciepły biszkopt, można ostrożnie wyjąć z foremki i obrócony położyć na blacie. W ten sposób, powierzchnia biszkoptu będzie idealnie równa.
Galaretki rozpuść z 500 ml. gorącej wody i zostaw do schodzenia w chłodnym miejscu.
Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na gładki mus truskawkowy.
Do tężejącej, ale wciąż płynnej galaretki, dodaj schłodzony jogurt i zmiksowane truskawki. Dokładnie połącz składniki.
Całość zostaw do schłodzenia. Masa nie może się całkowicie ściąć, powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Tężejącą masę przełóż na biszkopt, wyrównaj powierzchnię i daj do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Ciasto można udekorować kleksami rozpuszczonej czekolady.
Udanych wypieków. Smacznego ?